čebelje paše

HOJEVA PAŠA

Hoja ali Jelka, velja za eno najpomembnejših čebeljih paš. Njeno medenje je precej muhasto, kadar pa zares zamedi, je bera izdatnejša kot na katerikoli drugi rastlini. Ponavadi medi v začetku junija in lahko traja do avgust. Večji del naših čebel, nabira med na pobočju Krima.

AKACIJEVA PAŠA

Akacija ali robinija je znano medovito drevo toplejšega podnebja. Prvi cvetovi se lahko odprejo že prve dni maja, njeno cvetenje pa se lahko zavleče tudi v junij. Paša na akacije je dokaj zanesljiva in bogata, v idealnih vremenskih razmerah pa lahko tudi rekordna.

LIPOVA PAŠA

Lipa cveti v juniju, Lipovec nekoliko pozneje, njegovo cvetenje se lahko zavleče do začetka cvetenja pravega kostanja. Obe vrsti sta zelo občutljivi za medenje in medita dobro le takrat, ko je v zemlji in zraku dovolj vlage, ko so nočne in dnevne temperature dovolj visoke in ko je popolno brezveterje. V ta namen del čebel prepeljemo v Belo krajino.

SMREKOVA PAŠA

Glavna paša na njej se začne v času cvetenja bezga in se nato pomika v višje lege. Paša je lahko zelo izdatna in ob ugodnih razmerah lahko čebele tudi večkrat napolnijo medišča.

GOZDNA PAŠA

Skoraj 60% Slovenije pokrivajo gozdovi iglavcev in listavcev, ki so najpomembnejši vir čebelje hrane. Na gozdnem drevju, grmovju in zeliščnem sloju nabirajo čebele medičino, mano, cvetni prah in propolis. Zato je med s te paše precej raznolik, odvisno od vrste, ki v njem prevladuje. To pašo izkoriščam na pobočju Krima in Bele krajine.

KOSTANJEVA PAŠA

Pravi kostanj cveti razmeroma pozno, zato predstavlja pomembno čebeljo pašo. Cvetenje se začne v drugi polovici meseca junija, glede na nadmorsko višino pa se lahko cvetenje zavleče celo v prvo dekado julija. Velja za eno bolj zanesljivih paš v Sloveniji, vendar je v primerjavi z robinjo nekoliko manj obilen. Za medenje je nujno toplo vreme brez vetra in z dovolj vlage v zraku. Pravi kostanj je zelo občutljiv na meglo in nenadne nevihte. Ker pa ima plitev cvet tudi suho vreme neugodno vpliva na medenje, saj hitro izsuši nektar.

CVETLIČNA PAŠA

Ko čebele nabirajo nektar, letajo od cveta na cvet iste rastlinske vrste, kar je zelo pomembno za opraševanje, saj prenašajo s seboj pelodna zrnca te rastline. Paša je večji del omejena na jutranje in dopoldanske ure dneva. Spomladi je čas obiskovanj cvetja krajši, z daljšimi poletnimi dnevi pa se ustrezno podaljša. Poleg nektarja nabirajo čebele na cvetju tudi cvetni prah ali pelod. Običajno 70% čebel prinaša domov nektar, ostalih 30% pa pelod. Pri zelo bogati paši gredo vse na nektar.