O medu

ČEBELJI PRIDELKI

V današnjem času zaradi hitrega tempa življenja vse bolj pozabljamo na našo prehrano. Med je skozi leta postal zaradi svojih dragocenih hranilnih vrednosti simbol naravne prehrane. Čedalje pomembnejši pa postajajo tudi ostali čebelji proizvodi. Ti namreč učinkovito dopolnjujejo sodobna živila, ki so zaradi novih načinov pridelave in pretirane kemične obdelave oropana vitaminov, rudninskih soli in aminokislin. Med je bil tisočletja edino sladilo hkrati pa je veljal za vsestranski in čudežni lek za najrazličnejše bolezni in težave.

KAKO NASTANE MED?

Med je gosto tekoče ali kristalizirano živilo, ki ga proizvajajo čebele. Nastane iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane. Mana so sladke kapljice katere izločajo žuželke (uši, kaparji, škržati), ki živijo na živih delih rastlin in sesajo rastlinske sokove, ki jih potrebujejo za lastno življenje. Osnovni surovina za proizvodnjo medu je medičina ali nektar in mana, kateri čebele prinašajo v panj, obdelajo, dodajo izločke svojih žlez in zgostijo. Tako nastane med, ki ga shranijo v celice satja, ki jih nato zaprejo z voščenimi pokrovčki. Med vsebuje zelo veliko sladkorjev (okrog 80 %), nekaj vode (do 20 %), v manjši meri pa tudi encime (diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza), mineralne snovi (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, klor, fosfor, jod, itd), organske kisline, vitamine, beljakovine…

PRIDOBIVANJE MEDU

Ob ustreznih vremenskih pogojih in obilnem medenju v naravi se zgodi, da so mediščni sati kaj kmalu polni in čebelar se mora pripraviti na točenje medu. K točenju medu je potrebno pristopati z veliko mero skrbnosti in vestnosti, saj lahko z malomarnim ravnanjem vplivamo na kakovost in varnost medu. Poskrbeti mora za ustreznost prostorov, osebno higieno in ustreznost pripomočkov, ki jih uporablja pri točenju medu. Vsa oprema in pripomočki morajo biti iz ustreznega materiala, ki je primeren za živila. Preden poln medeni sat damo v točilo je potrebno, da s posebnimi čebelarskimi vilicami odstranimo voščene pokrovčke, da bo lahko med iztekel iz satnih celic. Tako odkrit medeni sat položimo v točilo. Z vrtenjem točila ustvarjamo centrifugalno silo, ki povzroči, da med izteče iz satnih celic na dno točila. Tako pridobljen med nato še precedimo in posnamemo, kar pomeni, da z njegove površine poberemo nečistoče, najpogosteje vosek. Sedaj je pripravljen za polnjenje v embalažo.