AKACIJEV MED

Akacijev med je precej svojevrsten. Zanj je značilno, da je zelo svetel, skoraj brezbarven, da ima zelo nežen vonj in šibko aromo. V okusu je mogoče zaznati samo sladkost, ki je srednje do močno intenzivna. Akacijev med ima značilno zelo nizko električno prevodnost, najnižjo med vsemi tipi medu v Sloveniji, med 0,11 in 0,27 mS/cm. Tudi vrednost pH tega tipa medu je najnižja.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je zelo svetle barve, od skoraj brez barve do slamnato rumene. Ob uporabi deviškega satja iztočimo skoraj brezbarven med. Vsak temnejši odtenek je znak, da čebele nektarja niso nabirale samo na akaciji, ampak tudi na drugih rastlinah.
Bistrost: Vedno je bister, le redkokdaj je nekoliko opalescenten.
Kristalizacija: Ostaja v tekočem stanju, ne kristalizira.
Vonj
Opis: Značilen je vonj po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju, cvetju sadnih rastlin, svežem sadju (jabolka). Lahko zaznamo vonj po kuhani hruški, sveži slami, sveže pokošeni travi, zmečkanem listju.
Intenzivnost: Vonj je zelo šibek, neizrazit. Premočan vonj je napaka, ker kaže na navzočnost drugačnega nektarja.
Okus
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
– sladek: srednje do močno,
– kisel: nič do šibko.
Aroma
Obstojnost: Je šibka do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju; občasno po cvetju sadnih rastlin, cvetlična (vijolice, vrtnice), sadežna po jabolkah, hruškah, lahko po vanilji, smetanovih bonbonih, svežem maslu, sveži slami.
Intenzivnost: Je zelo šibka.

 

Ureja prebavo, zmanjšuje izločanje želodčne kisline, regulira funkcijo želodca, pomaga pri zaustavljanju krvavitev, priporoča se za pomirjanje v stresnih situacijah in pri nespečnosti ter prehladu – posebno učinkovit je pri majhnih otrocih. Zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki.