GOZDNI MED
Ker je gozdni med mešanica različnih vrst mane, se lahko vzorci zelo razlikujejo po barvi, vonju, okusu in aromi. Za tovrstni med je značilno, da v njem ne prevladuje nobena vrsta mane ter da sta okusa po sladkem in kislem uravnotežena. Pogosto je mešan s cvetličnim medom, saj čebele v gozdu obiskujejo tudi podrast. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju je 1,3 mS/cm.
Senzorična lastnost | Opis |
Videz | Barva: Obstaja pestra paleta barv, od svetlo do temno rjave z rdečim ali zelenim odtenkom. Bistrost: Lahko je moten ali bister (pogosto se sveti, podobno kot smrekov). Kristalizacija: Lahko je kristaliziran. Če je tekoč, je lahko zelo vlečljiv (kot smrekov). |
Vonj | Opis: Zaznaven je oster vonj po smoli, sirupu smrekovih vršičkov, pa tudi po dimu, mleku v prahu, mlečnih bonbonih, medenjakih, vosku, po humusu in preperelem listju. Intenzivnost: Je šibka do srednja. |
Okus | Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna. Intenzivnost: – sladek: srednje do močno, – kisel: šibko do srednje, – grenek: lahko tudi zgolj šibko. |
Aroma | Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna. Opis: Zaznavna je aroma po smoli, po orehih, lešnikih, mleku v prahu, zeliščih, pelinu, karamelu, melasi, rjavem trsnem sladkorju, zeliščnih bonbonih, suhem sadju, suhih hruškah. Intenzivnost: Je srednja. |
Zdravilen pri vnetjih dihalnih poti in živčni napetosti. Priporočajo ga slabokrvnim ljudem.
Cene
Trenutno ni na zalogi.